بهداشت دهان و دندان برای کودکان
بهترین راه برای پیشگیری از ابتلای کودک به پوسیدگی یا التهاب لثه، این است که از همان ابتدا، بهداشت دهان کودک تامین شود. در حقیقت این برنامه بهداشتی میبایست از همان دوران نوزادی شروع شده و در سرتاسر زندگی تداوم داشته باشد.
• نکاتی که میبایست در مورد سلامت دهان و دندان کودک خود بدانید:
• قبل از اینکه دندان کودک شما در دهان ظاهر شود، بعد از هر وعده شیردادن و تغذیه کودک با استفاده از یک پارچه نرم و تمیز و یا گاز تمیز آغشته به آب، لثهها و گونه را تمیز نمایید تا بافتهای لثهای تحریک شده و نیز مواد غذایی از روی آنها پاک شوند.
• مسواک زدن باید به صورت یک برنامه ثابت و همیشگی انجام شود. حتیالامکان سعی کنید بر روی مسواک خمیر دندان نمالید چون بچههای کوچک بیشتر تمایل دارند که خمیر دندان را ببلعند و خوردن خمیر دندانی که دارای مقادیر زیادی فلوراید است میتواند موجب ایجاد لکههایی دائمی بر روی دندانهای دائمی گردد که به آن فلوروزیس دندانی میگویند. همچنین مسواک کودک باید کوچک و نرم باشد.
• جهت مسواک زدن دندانهای کودک، پشت سر او بایستید و سر او را کمی به سمت خود خم کنید تا بر روی بدن شما تکیه کند. در زمانی که دندانهای کودک خود را مسواک یا نخ میکشید یک آیینه در دست او قرار دهید تا کودک بتواند آنچه شما انجام میدهید را ببیند.
• حتماً که یکی از نوبت های مسواک زدن ، قبل از خواب باشد چراکه در طول شب وجود باکتری ها و مواد قندی، به دندان آسیب بیشتری میرسانند. در زمان بیداری، بزاق دهان با عمل شستشو دهندگی خود به تمیز کردن دندانها کمک میکند اما در طول خواب، بزاق کمتری ترشح میشود. به همین دلیل مسواکزدن قبل از خواب بسیار حائز اهمیت است.
• خردسالان توانایی لازم را جهت مسواک زدن صحیح ندارند. در سن 2 یا 3 سالگی شما میتوانید به کودک خود روش صحیح مسواک زدن را بیاموزید ولی بخاطر داشته باشید که نحوه مسواک زدن را تا سن 8 تا10 سالگی نظارت و کنترل نمایید تا مطمئن شوید که او به درستی مسواک زده است، این روند را تا زمانی ادامه دهید که کودک توانایی انجام این کار را به تنهایی پیدا کند.
• جهت معاینه مرتب دهان کودک، از همان جشن تولد یک سالگی او، یک برنامه ریزی منظم داشته باشید. این برنامهریزی و کنترل بهداشت دهان کودک توسط یک دندانپزشک برای بررسی و کنترل وجود هر نوع پوسیدگی دندانهای شیری و نیز کنترل رویش دندانی بوده و همچنین تجربهای مثبت را فراهم میسازد تا ملاقاتهای آینده با سهولت هرچه بیشتر انجام شود.
• به کودک خود اجازه دهید و او را تشویق نمایید تا هر نوع ترسی را که درباره ملاقاتهای دندانپزشکی دارد به راحتی بیان نماید ولی به خاطر داشته باشید که کلمات "درد" یا "آمپول" را بیاد او نیاورید. گفتن این جمله که انجام اعمال دندان پزشکی آسیبی نمیرساند امکان درد را در ذهن کودک القاء میکند.
• از دندانپزشک خود درباره کاربرد فیشور سیلانت جهت محافظت سطح جونده دندانهای کودک خود سوال نمایید و نیز از پوسیدگی دندان ناشی از شیشه شیر که در آن دندانها برای مدت طولانی در معرض مایعات حاوی قند قرار میگیرند آگاهی کسب نمایید.
تهیه و تنظیم : دکتر شکوفه شهرابی ، دندانپزشک
آشنایی با ساختمان دندان
رشد دندانهای انسان دارای 3 مرحله میباشد.
1. مرحله دندانهای شیری که از سن 8-6 ماهگی تا 24 ماهگی در دهان میرویند و تعدادشان 20 عدد است به این دندانها، دندانهای موقت نیز میگویند.
2. مرحله دندانهای دائمی که زمان رویش آنها بین 6 تا 21 سالگی است و تعدادشان 32 عدد است.
3. مرحله واسط که بین 6 تا 12 سالگی و در آن تعدادی از دندانهای شیری و تعدادی از دندانهای دائمی وجود دارد.
طبقه بندی شکل دندانها
انسان دارای بیش از یک نوع دندان است و در هر نیم فک هشت دندان دارد که خود به 4 نوع تقسیم میشوند:
الف) دندانهای پیش: که تعدادشان 2 عدد بوده و درست در مجاور خط وسط قرار دارند. وظیفه این دندانها اساساً بریدن و قطع کردن است.
ب) دندانهای نیش : سومین دندان از خط وسط که وظیفه اساسی آن بریدن، پاره کردن، سوراخ کردن و نگاهداشتن مواد غذایی است.
ج) دندانهای کرسی کوچک: چهارمین و پنجمین دندان از خط وسط را پرمولر اول و دوم میگویند وظیفه اصلی آنها بریدن، جویدن و نگاهداشتن است.
د) دندانهای کرسی بزرگ یا مولرها : ششمین، هفتمین و هشتمین دندان از خط وسط را مولر گویند که وظیفه آنها جویدن و سائیدن غذا است.
? اجزای تشکیل دهنده دندان :
به طور کلی هر دندان از 2 قسمت تاج و ریشه تشکیل شده است که هر کدام از آنها دارای ساختمان چند لایهای با این شرح میباشند:
الف) مینا : نسج بسیار سخت و آهکی شدهای است که سطح خارجی تاج دندان را تشکیل میدهد.
ب) عاج: عاج نسج سختی است که حجم عمده و اصلی هر دندان را تشکیل میدهد و در داخل خود حفره پالپ یا مغز دندان را محصور میسازد. در حقیقت روی نسج عاج، قسمت تاج بوسیله مینا و قسمت ریشه با سمان پوشیده میشود.
ج) پالپ یا مغز دندان: منبع نرمی است که حفره داخل دندان را پر میکند و شامل عروق و اعصاب است.
ریشه دندانها در داخل استخوان فک قرار دارد و لثه نسج فیبروزهای است که سطح خارجی این حفرات استخوانی را تا ناحیه طوق دندانها میپوشاند.
روشها و وسایل تمیز کننده دندان
مسواک یکی از وسایل تمیز کننده دندانها و پلاک دندانی است اما باید بدانید که مسواک به تنهایی نمیتواند کلیه سطوح دندانی را تمیز نماید. لذا برای تمیز کردن سطوح بین دندانی و حفظ سلامت بافتهای بین دندانی از وسایل دیگری باید استفاده نمود. رعایت بهداشت لثهها و تمیز کردن سطوح بین دندانها از اهمیت بسیاری برخوردار است. زیرا بیماریهای لثه و پریودنتال و نیز اغلب پوسیدگیهای دندانی از همین سطوح شروع میشوند. بهترین و معمولترین وسیله جهت تمیز کردن سطوح بین دندانی، نخ دندان میباشد البته وسایل تمیز کننده مطلوب و مناسب جهت سطوح بین دندانی میبایست براساس هر بیمار انتخاب شود زیرا انتخاب آن بستگی به شکل و فاصله نواحی بین دندانی دارد.
در افرادی که دارای لثههای سالم هستند و یا در مواردی که التهاب لثه یا بیماریهای پریودنتال به صورت خفیف وجود دارد و یا در افرادی که دندانهایشان بصورت متراکم و روی هم دیگر قرار گرفته، جهت تمیز کردن نواحی بین دندانها نخ دندان توصیه میشود. اما بیمارانی که قبلاً تحت جراحی لثه قرار گرفته اند و سطح ریشه دندان در ناحیه طوق لخت شده است و یا افرادی که دارای بریجهای دندانی یا پلاکهای پروتز پارسیل هستند، جهت تأمین بهداشت دهان ودندان، نیاز به وسایل کمکی مخصوصی دارند. این وسایل شامل انواع برسهای بین دندانی، برسهای حاشیهای، تحریک کنندههای پلاستیکی لثه، نخ دندانهای ضخیمتر و نیز وسیله نگاهدارنده نخ دندان میباشد.
مثلاً اگر بین دندانها فاصله باشد یا در فردی که قبلاً تحت جراحی لثه قرار گرفته است، برای برداشتن پلاک بین دندانی میتوان از برسهای بین دندانی و یا خلال دندان استفاده نمود. همچنین سطح ریشه دندانها را که بصورت باز و لخت باشند، میتوان با برسهای حاشیهای تمیز نمود.
مسواکهای الکتریکی یا برقی:
مطالعات نشان دادهاند که مسواکهای دستی و برقی در برداشتن پلاک میکروبی مشابه یکدیگر عمل میکنند، البته مسواک برقی جهت افرادی که عقب افتاده ذهنی هستند و یا معلولیت جسمی دارند، توصیه میشود.
شستشوی دهندههای دهانی
شستشو دهندههای دهانی، به تنهایی پلاک میکروبی را بر نمیدارند لذا هیچ گاه نمیتوانند جایگزین ابزارهای مکانیکی همچون مسواک یا وسایل تمیز کننده سطوح بین دندانی شوند، البته میتوان دهانشویه کلرهگزیدین با غلظت کم را به مایع این وسایل اضافه کرد تا موجب ضدعفونی کردن محیط دهان شود.
تهیه و تنظیم : دکتر شکوفه شهرابی، دندانپزشک ، متخصص پاتولوژی دهان و فک و صورت